Na dôležitosť správneho triedenia týchto obalov upozorňuje OZV ENVI - PAK.
Ryby by mali mať svoje pevné miesto v našich jedálničkoch a konzumovať by sme ich mali aspoň dvakrát do týždňa. Jeme ich však hlavne v letnom, dovolenkovom období, nakoľko sú ľahko stráviteľné. Navyše sú zdrojom kvalitných bielkovín, cenných minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov. S vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín majú priaznivý účinok na srdcovo-cievny systém. Z výsledkov prieskumu Eurobarometer o spotrebiteľskom správaní vyplýva, že aspoň raz za mesiac konzumuje ryby a morské plody iba 45 % Slovákov a Sloveniek. Zo sladkovodných rýb sa u nás konzumuje hlavne kapor a pstruh, prípadne sivoň, sumec, šťuka alebo zubáč. Z morských prevláda losos, makrela, slede, tresky a tuniakové ryby.
Rôzne druhy výrobkov z rýb sa balia do rôznych druhov obalov. Najčastejšie sú ryby a výrobky z nich balené v obaloch, ktoré patria do zberných nádob na kov (či už sú to konzervy alebo hliníkové obaly). Rôzne rybie šaláty (ako napríklad treska v majonéze) sú balené v plastových obaloch. Do plastu, prípadne do papiera sa balia mrazené ryby a rybie výrobky. Medzi rybími produktmi nájdeme aj také, ktoré sú balené v skle. Väčšinou to záleží od toho, aký druh ryby si kupujeme. Pri triedení obalov z rýb sa riaďte pravidlami triedenia svojej obce. Ako správne vytriediť vybrané obaly od rýb sa dozviete z priloženého plagátu.
ENVI-23323_plagat_Obaly_Ryby_3Q_2.pdf (588.42 kB)
Dátum vloženia:
11. 9. 2023 13:19
Dátum poslednej aktualizácie:
11. 9. 2023 13:21
Autor:
Správce Webu